HR en arbeidsvoorwaarden
Sociaal jaarverslag

De ondernemer verstrekt de OR minimaal een keer per jaar schriftelijke informatie over het sociaal beleid

Volgens artikel 31b van de WOR is de ondernemer verplicht de OR tenminste éénmaal per jaar schriftelijk te informeren over het gevoerde en te voeren sociaal beleid. Dit kan de ondernemer doen met een sociaal jaarverslag.

De ondernemer is verplicht de ondernemingsraad tenminste éénmaal per jaar schriftelijk te informeren over de aantallen en de verschillende groepen van de in de onderneming werkzame personen, alsmede het gevoerde sociale beleid ten aanzien van die groepen.

Functie sociaal jaarverslag

De functie van een sociaal jaarverslag is gestructureerd verslag te kunnen doen over het gevoerde sociale beleid in het afgelopen kalenderjaar en melding te maken van ontwikkelingen en plannen voor het komende jaar. Een sociaal jaarverslag kan zowel nuttig zijn voor de onderneming zelf (interne functie) of voor contacten buiten de onderneming (externe functie). Het sociaal jaarverslag dient dan intern als een beleidsinstrument voor de ondernemer en als belangrijk informatiedocument voor de ondernemingsraad, zoals een begroting of financieel jaarverslag. Bedrijven en organisaties kunnen hun sociaal jaarverslag ook op de eigen website plaatsen om zich extern te presenteren.

Het belang van een sociaal jaarverslag of wel de schriftelijke sociale informatie voor de OR is het kunnen toetsen van het door de ondernemer gevoerde beleid. Ook kan de OR naar aanleiding daarvan zelf initiatieven nemen en voorstellen ontwikkelen en in het overleg brengen (en gebruik maken van het initiatiefrecht: artikel 23 lid 3 WOR).

Instemmingsrecht OR?

De sociale informatie of het sociaal jaarverslag valt niet onder het instemmingsrecht van de ondernemingsraad, omdat het doorgaans geen concrete besluitvorming betreft, maar alleen een weergave geeft of een verslag is over een afgelopen periode en vooruitblikt op het verder uitwerken of voorbereiden van mogelijk te nemen sociaalbeleidsmaatregelen. Als er wel al verdergaande plannen of voorgenomen besluiten in staan, kunnen die afzonderlijk onder het instemmingsrecht vallen. Bijvoorbeeld: een opmerking in het sociaal jaarverslag dat het bedrijf het komende jaar opleidingen voor het personeel goedkoper in wil gaan kopen bij een opleidingsbureau X, zal nog apart in een schriftelijk voorgenomen besluit aan de OR moeten worden voorgelegd. De bestuurder zal dan met de OR afspraken moeten maken over wanneer de OR hierover een instemmingsaanvraag voorgelegd krijgt en kan nog geen nadere afspraken maken met het opleidingsbureau X.

Onderwerpen

Onderwerpen die in een sociaal jaarverslag kunnen staan, zijn:

  • Basisgegevens over de organisatie
    Organisatiedoelen en belangrijkste taken, organisatiestructuur, medezeggenschapsstructuur, samenstelling bestuur, Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen en directie en de doelstellingen van het sociaal beleid.
  • Kengetallen van het personeelsbestand
    Het totale personeelsbestand, de verhouding vast en tijdelijk personeel en het aantal flexibele contracten, aantal fulltime en parttime werkenden, gegevens over doelgroepen (bijvoorbeeld sociaal beleid gericht op vrouwen of arbeidsgehandicapten of diversiteitsbeleid), het aantal vacatures, het aantal personeelsleden dat in dienst is getreden en dat uit dienst is gegaan.
  • HRM
    Loopbaanmogelijkheden, opleiding, personeelsbeoordeling, EVC/competentiemanagement.
  • Arbeidsvoorwaarden
    CAO, andere arbeidsvoorwaardenregelingen
  • Arbeidsomstandigheden
    Het veiligheidsbeleid, gezondheidsbeleid, ziekteverzuimbeleid, re-integratiebeleid.
  • Arbeidsverhoudingen
    Werkoverleg en participatie, verdeling bevoegdheden, klachtenregeling, vakbondsbedrijvenwerk, OR.

Kunnen wij jou helpen?

Soms word je geconfronteerd met complexe materie of met onderwerpen waar je niet in thuis bent. De gespecialiseerde organisatieadviseurs van SBI Formaat kunnen jou daarmee helpen. Wij schakelen de adviseur in die gespecialiseerd is in het thema wat bij jullie speelt en ontwerpen een nieuwe aanpak die aansluit bij de voorliggende situatie. Van reorganisatie, organisatieverandering, fusie, overname, HR, governance naar financieel en strategisch beleid. Ons organisatieadvies is gedegen en effectief. Daar kun je verder mee!

Vraag hier advies aan!

Deel dit bericht