Reorganisatie en organisatieverandering
Reorganisatie en adviesrecht OR

De OR heeft adviesrecht als binnen de onderneming sprake is van een voorgenomen besluit tot een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming of in de verdeling van bevoegdheden (artikel 25 lid 1e WOR).

Artikel 25 lid1e WOR regelt het adviesrecht van de OR bij een voorgenomen besluit tot wijziging van de organisatie van de onderneming dan wel in de verdeling van de bevoegdheden. Dat wil zeggen dat de OR adviesrecht heeft als er sprake is van bijvoorbeeld:

  • Een reorganisatie al dan niet samengaand met een wijziging in de personeelsformatie
  • Een wijziging in de verdeling van taken en verantwoordelijkheden over medewerkers of functies
  • Het samenvoegen van afdelingen
  • Het vormen van (business) units of divisies
  • Een wijziging in de directiestructuur
  • Een overgang van bestuur naar raad van toezicht
  • Een herverdeling van taken en bevoegdheden tussen leidinggevenden
  • Het introduceren van een nieuw organisatieconcept als zelfsturende teams
  • Het vrijwillig toepassen of afschaffen van de structuurregeling
  • Het oprichten van een subholding
  • Het opsplitsen van het bedrijf in verschillende bv’s
  • Het invoeren van nieuwe technologie samengaand met een belangrijke aanpassing van de organisatie
  • Bij sommige van deze onderwerpen zijn andere onderdelen van artikel 25 1 lid (mede) van toepassing.

Terminologie

Welke terminologie gebruikt wordt is niet van belang; wanneer het gaat om een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming is het adviesrecht van toepassing. Ook kan een reorganisatie samenhangen met een fusie of wijziging van werkzaamheden, waar de OR tevens een adviesrecht over heeft. In sommige CAO’s is opgenomen dat de OR al betrokken moet worden met een adviesrecht wanneer sprake is van wijziging van taken van één medewerker (of meer).

Halfjaarlijkse bespreking van de algemene gang van zaken

Een reorganisatie is meestal niet een ad-hoc beslissing. Dat betekent dat in de twee maal per jaar te houden vergadering over de algemene gang van zaken, een op handen zijnde reorganisatie vroegtijdig zal moeten worden aangekondigd. In artikel 24 1e lid WOR staat dat in deze vergadering mededeling moet worden gedaan over besluiten in voorbereiding die betrekking hebben op aangelegenheden als bedoeld in artikel 25 en 27 van de WOR. Ook moeten bestuurder en OR afspraken maken over het tijdstip waarop de OR in de besluitvorming wordt betrokken en ‘hoe’ de OR wordt betrokken. Het kan zijn dat in het eerste stadium van besluitvorming de informatie onder geheimhouding wordt verstrekt.

Draagvlak

Wanneer de OR vanaf het begin de gelegenheid heeft gekregen om mee te denken en de ondernemer die inbreng serieus neemt, is de kans dat aan het eind van het traject de OR negatief advies uitbrengt klein. Bovendien zal het draagvlak waarschijnlijk groter zijn.

Extern deskundige

Een reorganisatie is meestal geen dagelijkse kost voor een OR en een advies hierover uitbrengen niet gemakkelijk. Zeker wanneer het samengaat met verlies aan arbeidsplaatsen ligt er een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de OR. Het is aan te raden hierbij een OR adviseur in te schakelen en contact op te nemen met de vakbond. Wanneer geheimhouding is opgelegd mag de ondernemingsraad wel informatie doorgeven aan vakbondsbestuurder en externe deskundigen. De geheimhouding strekt zich ook tot hen uit.

Sociaal Plan

Bij ingrijpende reorganisaties zal de werkgever doorgaans met de bond onderhandelen over een sociaal plan. In sommige gevallen is de werkgever verplicht de bond er bij te betrekken, bijvoorbeeld op grond van de CAO of de Wet melding collectief ontslag (WMCO).

Deel dit bericht