HR en arbeidsvoorwaarden
Pensioenregelingen

Pensioenregelingen: eindloonregeling, middelloonregeling, beschikbare premie regeling en combinatieregeling

Er bestaan verschillende pensioenregelingen. De meest bekende zijn de eindloonregeling en de middelloonregeling.

Pensioenregelingen

Een pensioenregeling is een collectieve pensioenvoorziening die een werkgever aan zijn werknemers kan aanbieden. Hij is daartoe niet verplicht. Hij is daartoe wel verplicht als hij verbonden is aan een CAO waarin een pensioenregeling staat opgenomen. Werknemers bouwen met een pensioenregeling extra pensioen op naast de AOW (die iedere Nederlander op 67-jarige leeftijd automatisch van de overheid ontvangt).
Dit extra pensioen wordt meestal door werkgever en werknemer gezamenlijk bekostigd in de vorm van afdracht van premies. Een pensioensregeling is ondergebracht bij een erkende verzekeringsmaatschappij (met een vergunning van de Nederlandse Bank), of bij een bedrijfstak- of ondernemingspensioenfonds. Pensioenregelingen via een CAO zijn meestal ondergebracht bij een bedrijfstak- of ondernemingspensioenfonds.

Er bestaan verschillende pensioenregelingen:

Eindloonregeling

Deze pensioenregelingen gaan er in het algemeen van uit dat een werknemer in veertig jaar zijn pensioen opbouwt, tussen zijn 25e en 65e jaar. Na 40 dienstjaren heeft de werknemer een pensioenuitkering van 70 % van het laatstverdiende brutoloon. Voor de meeste mensen is deze regeling gunstig, omdat het loon in de loop der jaren gestegen is. Het is -daardoor- wel een dure regeling. Het systeem is minder gunstig voor mensen die aan het eind van hun carrière minder zijn gaan werken.

Middelloonregeling

Het verschil met de eindloonregeling is dat niet wordt uitgegaan van 70% van het eindloon, maar 70% van het brutoloon dat gemiddeld tijdens de gehele carrière is verdiend. Deze regeling is minder kostbaar, maar mensen die in de loop der jaren meer zijn gaan verdienen ontvangen een lager inkomen uit pensioen dan bij een eindloonregeling.

Beschikbare premie regeling

Bij deze regeling is de hoogte van de pensioenaanspraak afhankelijk van de afspraken tussen de individuele werkgever en individuele werknemer over de hoogte van het premiebedrag. De premies worden door een verzekeringsmaatschappij gedurende de opbouwperiode belegd. Als de werknemer met pensioen gaat, krijgt hij van de beleggingsopbrengsten periodiek een bedrag uitgekeerd. Nadeel voor een werknemer is dat het beleggingsrisico geheel bij hem ligt en van te voren onzeker is wat het inkomen uit het extra  pensioen zal zijn.

Combinatieregeling

Deze regeling is een combinatie van een eindloon- en middelloonregeling: tot een bepaalde leeftijd is de eindloonregeling van toepassing en daarna gaat de middelloonregeling in. Dat wil zeggen dat na een bepaalde leeftijd de salarisverhogingen niet meer worden meegeteld voor de opbouw van het pensioen. Een dergelijke regeling noemt men ook wel een gematigde eindloonregeling.

Kunnen wij jou helpen?

Soms word je geconfronteerd met complexe materie of met onderwerpen waar je niet in thuis bent. De gespecialiseerde organisatieadviseurs van SBI Formaat kunnen jou daarmee helpen. Wij schakelen de adviseur in die gespecialiseerd is in het thema wat bij jullie speelt en ontwerpen een nieuwe aanpak die aansluit bij de voorliggende situatie. Van reorganisatie, organisatieverandering, fusie, overname, HR, governance naar financieel en strategisch beleid. Ons organisatieadvies is gedegen en effectief. Daar kun je verder mee!

Vraag hier advies aan!

OR en pensioenen

Het onderwerp pensioen is en blijft actueel: de media schrijven regelmatig over langer werken, vergrijzing, ontgroening en toekomstige betaalbaarheid van pensioenen. De training OR en pensioenen geeft jou inzicht in de basisbeginselen en de werking van het pensioensysteem en de actuele ontwikkelingen.

Schrijf je nu in!

Deel dit bericht