Financiën , Strategisch beleid / OR voor gevorderden
Jaarrekening en informatierecht OR

De jaarrekening bestaat uit de balans en een winst- en verliesrekening, beiden voorzien van een toelichting. De jaarrekening moet ter informatie en bespreking aan de OR worden verstrekt.

De jaarrekening bestaat uit de balans (overzicht van bezittingen en hoe deze bezitting zijn gefinancierd) en een winst- en verliesrekening (overzicht van opbrengsten en kosten), beide voorzien van een toelichting.

Aan OR te verstrekken

De ondernemer dient een exemplaar van de jaarrekening, het jaarverslag en overige gegevens, zo spoedig mogelijk na vaststelling in de Nederlandse taal aan de Ondernemingsraad te verstrekken. Dit geldt indien de onderneming in stand wordt gehouden door een commerciële stichting of vereniging, een coöperatie, een onderlinge waarborgmaatschappij, een NV of een BV met beperkte aansprakelijkheid. (WOR art. 31a lid 2). Als binnen de onderneming een andere rechtsvorm geldt verstrekt de ondernemer vervangende schriftelijke gegevens, de jaarstukken genoemd, ter bespreking aan de OR (art. 31a lid 5 WOR en het Besluit verstrekking financiële informatie aan ondernemingsraden 1985).

Concernverband

Een bedrijf dat deel uit maakt van een concern kan op twee manieren de jaarcijfers presenteren:

  • De jaarrekening van de onderneming maakt deel uit van de jaarrekening van het concern (de zogenaamde geconsolideerde jaarekening). In dat geval moet de ondernemer ook de schriftelijke gegevens over de eigen bijdrage aan het gezamenlijk resultaat verstrekken aan de OR ( artikel 31a lid 4).
  • De jaarrekening van de onderneming wordt afzonderlijk gepresenteerd. Dan moet de ondernemer schriftelijke gegevens verstrekken over de mate waarin de onderneming bijdraagt aan het gezamenlijk resultaat.

Het Burgerlijk Wetboek (B.W.) stelt een aantal voorschriften waaraan de jaarrekening moet voldoen. Deze voorschriften zijn afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Een bedrijf wordt qua grootte ingedeeld op grond van het balanstotaal, de netto-omzet en/of het gemiddeld aantal werknemers. Niet in het B.W. , maar in aparte wetgeving opgenomen zijn de voorschriften voor het opstellen van de financiële jaarstukken voor zorginstellingen, woningcoöperaties, banken, verzekeringsmaatschappijen, de rijksoverheid en de lagere overheden.

Inkomen individuele bestuurder

De Wet ‘Openbaarmaking bezoldiging en aandelenbezit van bestuurders en commissarissen’ schrijft voor dat naamloze vennootschappen in de toelichting op het jaarverslag de inkomens van individuele bestuurders en commissarissen opnemen. Het betreft alle verschillende beloningscomponenten, zoals salaris, pensioenbetalingen, afvloeiingsregelingen, winstdelingen, bonusbetalingen en optiepaketten. Aangegeven moet worden of de beloning prestatie afhankelijk is en welke prestatiecriteria worden gehanteerd. (Burgerlijk Wetboek, Boek 2 artikel 383 b t/m e). En artikel 31d WOR regelt het informatierecht van de OR over beloningen bestuurder(s) bij ondernemingen met ten minste 100 werknemers.

(W)OR voor beginnende OR leden

Het trainingsaanbod

Cijfers geven niet alleen inzicht in de financiële situatie van de organisatie, maar geven ook informatie over beleidskeuzes. In deze trainingen verdiep jij je in het financiële beleid van de organisatie, ken je de financiële basisbegrippen, kun je de jaarrekening en begroting lezen en weet je wanneer je welke vragen kunt stellen in het overleg met de bestuurder. 

Bekijk hier het trainingsaanbod!

 

Deel dit bericht