Nieuw in de OR / WOR , OR-verkiezingen
Groepsondernemingsraad (GOR)

Een groepsondernemingsraad

De ondernemer of groep van ondernemers, moet een groepsondernemingsraad (GOR) instellen, wanneer dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van de wet.

De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) regelt dat de ondernemer een Groepsondernemingsraad (GOR) instelt, wanneer dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van de wet. Dit is van toepassing op één ondernemer die meer dan twee ondernemingsraden heeft ingesteld, en op een groep ondernemers die gezamenlijk meer dan twee ondernemingsraden heeft ingesteld (artikel 33 lid 2 en 3). De afkorting GOR moet niet verward worden met de gemeenschappelijk OR (GemOR), wanneer voor verschillende ondernemingen één OR wordt ingesteld (artikel 3 WOR).

Getrapte verkiezingen

De leden van de GOR worden gekozen via getrapte verkiezingen, dat wil zeggen, uit en door de leden van de betrokken ondernemingsraden. Wanneer voor een onderdeel van het bedrijf geen medezeggenschapsorgaan is ingesteld, kan dit onderdeel toch in de GOR vertegenwoordigd zijn. Bijvoorbeeld via de PVT of door rechtstreekse verkiezingen. De GOR moet in zijn reglement regelen hoe deze vertegenwoordiging gekozen wordt. De wet voorziet niet in een GOR wanneer een ondernemer of een groep ondernemers meer dan twee PVT’s of één OR en één of meer PVT’s heeft ingesteld. In dat geval kan men wel in een ondernemingsovereenkomst iets regelen voor de medezeggenschap op overkoepelend niveau.

Aantal leden

Het aantal leden dat uit elke ondernemingsraad kan worden gekozen, wordt in het GOR-reglement geregeld. Het ligt voor de hand om hierbij zoveel mogelijk de personeelsomvang van de onderdelen te volgen (artikel 34 lid 3 WOR).

Tijdstip GOR-verkiezingen

Als een GOR-lid geen lid meer is van de OR waaruit hij in de GOR verkozen is, vervalt ook zijn lidmaatschap van de GOR. Daarom is het aan te raden de verkiezingen van de GOR direct na de OR-verkiezingen te laten plaatsvinden. Wanneer een OR-lid dat tevens lid is van de GOR, door de kantonrechter (tijdelijk) geschorst is voor zijn OR-werkzaamheden, is hij ook uitgesloten van werkzaamheden van de GOR (artikel 34 lid 5 WOR).

Bevoegdheden

De GOR heeft dezelfde bevoegdheden als de OR. Het is uitdrukkelijk geregeld dat de GOR alleen die zaken behandelt die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle of de meerderheid van de ondernemingen uit de groep waarvoor de GOR is ingesteld. Om te voorkomen dat zowel COR als GOR over eenzelfde kwestie gaan, is bepaald dat de groepsondernemingsraad geen bevoegdheid heeft over kwesties die door de COR behandeld worden (artikel 35 WOR).

Faciliteiten

De faciliteiten en rechtsbescherming en de regels voor geheimhouding zijn voor de GOR-leden dezelfde als voor de OR-leden. Een GOR kan eigen commissies instellen, met uitzondering van onderdeelcommissies (artikel 34 lid 6 WOR).

Uitspraak jurisprudentie

In Den Haag is er een uitspraak gedaan met betrekking op de kantonrechten. Dit besluit is gemaakt met een zekere samenhang tussen de betrokken ondernemingen met een gemeenschappelijk belang.

Lees hier de uitspraak jurisprudentie:

Gespecialiseerde organisatieadviseurs

Soms kom je situaties tegen waarbij je geconfronteerd wordt met situaties waar jij je niet in thuis voelt. De gespecialiseerde organisatieadviseurs staan klaar om jou te helpen! Onze adviseurs hebben expertise op verschillende gebieden, waaronder reorganisatie en organisatieverandering, fusie en overname, HR en arbeidsvoorwaarden, etc.

Klik hier voor meer informatie:

Deel dit bericht