HR en arbeidsvoorwaarden
CAO en de rol van de OR

De OR moet bevorderen dat de ondernemer de cao-afspraken naleeft

Een korte uitleg over hoe cao’s tot stand komen en de rol die de OR heeft bij de naleving van de cao. Over een aantal arbeidsvoorwaardenregelingen heeft de OR instemmingsrecht, maar niet over de primaire arbeidsvoorwaarden.

Het grootste deel van de werknemers in Nederland valt onder een cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Cao’s regelen arbeidsvoorwaarden zoals de hoogte van het salaris, vakantiedagen, overwerk en pensioenen. Cao’s komen tot stand door onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgever of de werkgeversverenigingen. De vakbonden onderhandelen namens hun leden. De cao geldt ook voor werknemers die geen lid zijn van een vakbond.

Algemeen verbindend

De Minister van SZW heeft de mogelijkheid cao’s voor bepaalde bedrijven of bedrijfstakken algemeen verbindend te verklaren (AVV). Dat betekent dat alle bedrijven in die bedrijfstak verplicht zijn om de cao toe te passen. Ook als de werkgever geen lid is van de betrokken werkgeversorganisatie. De cao’s Sociaal Werk, Ziekenhuizen, Gehandicaptenzorg, voor Uitzendkrachten, Horeca en Metalektro zijn voorbeelden van algemeen verbindend verklaarde cao’s.

Raam-cao

Het komt steeds vaker voor dat in de cao basisafspraken of kaderafspraken worden gemaakt. We spreken dan van een “raam-cao”. De werkgever kan in overleg met de ondernemingsraad de regeling verder invullen, passend bij de situatie in het eigen bedrijf. In de cao kunnen ook extra bevoegdheden voor de OR worden geregeld. Daarnaast heeft de OR de mogelijkheid om uitbreiding van zijn bevoegdheden met de werkgever af te spreken en deze vast te leggen in een ondernemingsovereenkomst (WOR, artikel 32).

Instemmingsrecht

De OR heeft volgens de WOR, artikel 27 eerste lid, instemmingsrecht over een aantal arbeidsvoorwaarden regelingen. Hieronder vallen niet de primaire arbeidsvoorwaarden. De OR heeft nadrukkelijk geen instemmingsrecht over de primaire arbeidsvoorwaarden zoals bijvoorbeeld de hoogte van de beloning en de duur van de arbeidstijd. En als de regeling zoals genoemd in 27 lid 1 WOR reeds inhoudelijk in de cao is uitgewerkt, vervalt het instemmingsrecht van de OR (27 lid 3 WOR).

Stimulerende taak

De OR heeft volgens de WOR een stimulerende taak als het gaat om de cao. De OR moet bevorderen dat de ondernemer de cao-afspraken naleeft. Wanneer de ondernemer weigert de cao na te leven dan kan de ondernemingsraad de vakbond inschakelen.

HR en arbeidsvoorwaarden

Een breed terrein waar de OR veel invloed op kan uitoefenen is ‘HR en arbeidsvoorwaarden’. Via onze trainingen en advies op maat kunnen wij jullie ondersteunen in het opzetten en het beoordelen van het beleid en de diverse regelingen. Leer de belangrijkste aspecten kennen en geef richting aan de rol van de OR.

Bekijk hier de trainingen voor HR en arbeidsvoorwaarden!

Deel dit bericht