Nieuw in de OR / WOR , OR en bestuurder
Bestuur, RvC, RvT en de OR

OR en contact met Bestuur, RvC of RvT

Er geldt een wettelijke ‘verschijnplicht’ van de leden van het toezichthoudend orgaan in de halfjaarlijkse overlegvergaderingen tussen OR en directie, waar zij de algemene gang van zaken binnen de onderneming  met elkaar bespreken. Leden van het Bestuur, RvC of RvT moeten ook aanwezig zijn in de de overlegvergaderingen waar OR en bestuurder een adviesaanvraag bespreken.

De aanwezigheid en het contact met de OR van leden van het Bestuur, de Raad van Commissarissen (RvC) of de Raad van Toezicht (RvT) is door de WOR voorgeschreven bij drie ‘soorten’ overlegvergaderingen:

  1. De zogenoemde Algemene-gang-van-zaken-vergadering, die OR en bestuurder twee maal per jaar plannen op grond van artikel 24  van de WOR.
    Als de onderneming onderdeel is van een concern of groep ondernemers met tezamen ten minste vijf ondernemingen waar een eigen OR is ingesteld, is deze verschijnplicht echter niet van toepassing. Dat is om te voorkomen dat de bestuursleden c.q. commissarissen in een dergelijk concern te zwaar worden belast. Zij moeten wel aanwezig zijn in de volgende twee ‘soorten’ overlegvergaderingen
  2. De overlegvergadering waar bestuurder en OR de adviesaanvraag over een adviesplichtig besluit bespreken op grond van artikel 25 WOR (25 lid 4).
    Deze aanwezigheidsplicht vervalt niet in concerns met ten minste vijf OR’en, maar kan het Bestuur/de RvC/RvT ook iemand naar deze overlegvergadering afvaardigen die niet uit hun midden afkomstig is.
  3. De overlegvergadering als bedoeld in artikel 30 WOR, als de adviesaanvraag wordt besproken over de benoeming of het (onvrijwillig) ontslag van een bestuurder.

Leden van het toezichthoudend orgaan zijn verplicht op deze overlegvergaderingen aanwezig te zijn, tenzij de OR vooraf zelf aangeeft dat niet nodig te vinden. De OR en ook het toezichthoudend orgaan hebben beide doorgaans groot belang bij dit contact, om elkaars visie of standpunten te vernemen.

In de OR-vergadering

De OR kan (leden van) het Bestuur/de RvC/RvT ook uitnodigen in een eigen vergadering. Dit biedt de mogelijkheid om buiten de aanwezigheid van de bestuurder om met elkaar van gedachten te wisselen. Het Bestuur, de RvC of de RvT zijn in dit geval echter niet verplicht om aan de uitnodiging gehoor te geven.

Werknemerscommissaris

Wanneer een commissaris/bestuurslid op voordracht van de OR is benoemd, is er vaak een speciale relatie en is het makkelijker voor de OR om contact te leggen. Toch verdient het aanbeveling om het contact niet alleen tot dit lid te beperken. De overige leden van een RvC of Bestuur bekijken een ‘werknemerscommissaris/bestuurslid’ soms met een andere bril, vooral als het om het contact met de medezeggenschap gaat. En heerst misschien de opvatting dat het op voordracht van de OR benoemde lid vooral oog heeft voor het werknemersbelang binnen de onderneming. Een goed contact met de RvC of het bestuur als geheel, voorkomt mogelijk dit vooroordeel.

Invloed uitoefenen

Wil jij als directeur, lid van het managementteam of HR-manager invloed uitoefenen op de kwaliteit van de medezeggenschap? Leg hiervoor de basis in de training ‘Bestuurder en medezeggenschap’ en wissel ook ervaringen uit met andere deelnemers! Na deze training beschik jij over bredere en beter hanteerbare kennis van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR), je kent de spelregels en kunt met heldere werkafspraken de effectiviteit van de kwaliteit van de medezeggenschap in jouw organisatie verbeteren.

De experts denken met je mee!

Effectief omgaan met je OR

Met de OR wil je inhoudelijke gesprekken voeren over thema’s die ertoe doen. Hoe krijg je een inhoudelijke dialoog met de OR van de grond? Hoe voorkom je onnodige discussies over procedures en wettelijke voorschriften?  

Deze onlinetraining geeft jouw praktische handvatten!

Deel dit bericht